artykuły spożywcze w kturych jest dużo żelaza

site
wiola portal

Temat: ÂŻelazo i magnez
Może NTG, ale w związku z moją anemią lekarz kazał jeść dużo żelaza i Roślinne źródła (jestem weganinem): http://www.vege.pl/str.php?dz=7#17 i jeszcze dodałbym melasę czyli słodki syrop, pozostałość po produkcji cukru magnezu (nie w sensie dosłownym ofkors;)) i nie wiem w czym te produkty są. http://www.akupresura.akcjasos.pl/magnez.html Do artykułów spożywczych bogatych w magnez należą: kakao, czekolada, migdały, orzechy, soja, jęczmień, mąka pszenna razowa, kukurydza...
Źródło: topranking.pl/1561/C2zelazo,i,magnez.php



Temat: jajka przepiorcze
niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem, łatwą podzielnością oraz możliwością długotrwałego przechowywania..." Cytat pochodzi ze strony: www.ppr.pl/artykul.php?id=34452
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27302062,27302062,jajka_przepiorcze.html


Temat: Jak to jest z laczeniem bialek i wegli?
... tłuszczu. Właściwości takie mają: wit. C, magnez, żelazo, wapń, karnityna, jod, chrom." Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,12716513,12716513,Jak_to_jest_z_laczeniem_bialek_i_wegli_.html


Temat: Wegetarianizm i anemia
> Z tego co wiem, przyswajalność żelaza > zwiększa się w obecności białka zwierzęcego. Nie każdego białka zwierzęcego, niestety, a jedynie pochodzącego z mięsa lub ryby. Jajko - chociaż również zawiera białko zwierzęce - przeciwnie, zmniejsha wchłanianie żelaza; to samo dotyczy i artykułów spożywczych, zawierających dużo wapniu (czyli, mleko i przetwory młeczne również upadają). Do produktów, zmniejszających stopień wchłaniania żelaza, należą również ... zelaza: witamina C, karotyna, oraz alkohol (z tym ostatnim to lepiej jednak nie przesadzać ;) ).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,65581587,65581587,Wegetarianizm_i_anemia.html


Temat: Wegetarianizm i anemia
l2m napisała: > > Z tego co wiem, przyswajalność żelaza > > zwiększa się w obecności białka zwierzęcego. > Nie każdego białka zwierzęcego, niestety, a jedynie pochodzącego z > mięsa lub ryby. ................dlaczego niby:"niestety" ? dieta vege dostarcza tyle żelaza ile potrzeba - nie ma z tym żadnego problemu ( było wielokrotnie na forum - użyj wyszukiwarki) i żadnego rzekomego wzmacniacza w postaci białka zwierzęcego nie potrzeba l2m napisała: Jajko - chociaż również zawiera białko zwierzęce - > przeciwnie, zmniejsha wchłanianie żelaza; ............ żółtko jajko ma podobna zawartość żelaza jak np.mięso- trudno wieć w ogóle mowic ,że pogarsza dostarczanie zelaza do organizmu l2m napisała: to samo dotyczy i > artykułów spożywczych, zawierających dużo wapniu (czyli, mleko i > przetwory młeczne również upadają). ..... w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,65581587,65581587,Wegetarianizm_i_anemia.html


Temat: co zamiast miesa?
lub zasięgnąc rady lekarza i doswiadczonego dietetyka..chodzi o dostarczenie dziecku substancji niezbędnych do rozwoju, wzrostu i prawidłowej budowy organizmu www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/167-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-7- miesiac-zycia.html www.mamanaczasie.pl/artykul/161#/artykul/161/0/0/0/0
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,99148913,99148913,co_zamiast_miesa_.html


Temat: Claudia daje ciala
Użytkownik ===wojmat=== <CUTITOUTMAN.woj@vege.pl.INVALIDw wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:96ikcs$nu@news.tpi.pl... w Claudii Rodzice numer 3(24) z marca 2001 mamy (nie)przyjemność przeczytać artykuł "Wegetariańskie dzieci". Kończy się konkluzją w tonie tradycyjnym czyli "mięso jeść ... to chyba może pisać tylko "Claudia". Wiadomo przecież największym matołom, że cywilizacja to uprawa roli, przetwórstwo rolno-spożywcze, młyny, cukrownie, cukiernie, piekarnie i jedzenie tych wszystkich ich wyrobów. Barbarzyństwo, czy jak tam ... się pozbawiona żelaza krew gotuje... a w was wege rodzice? Jako byłemu wege rodzicowi gotuje się we mnie krew tylko w wypadku lansowania teorii, że można eksperymentować na swoim dziecku stosując niedoborowe pokarmy. Mam jednak bardzo wysoką zawartość żelaza we krwi, więc i temperaturę wrzenia wysoką, to i krew gotuje mi się nieczęsto. Pozdrawiam Leszek wojmat
Źródło: topranking.pl/1205/claudia,daje,ciala.php


Temat: wegetarianizm i zdrowie..
... na łatwiznę", zastępuąc wszystkie artykuły spożywcze pochodzenia zwierzęcego sojowymi odpowiednikami. Ale soja, w ilościach umiarkowanych będząca całkiem normalnym produktem spożywczym, nie może jednak być jedną z podstaw diety - i to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,47510255,47510255,wegetarianizm_i_zdrowie_.html


Temat: wegetarianizm i zdrowie..
... B12 stanowi 2-3 mkg; dla ciężarnych i karmiących - 4-5 mkg. Są jeszcze artykuły spożywcze, sztucznie wzbogacone B12; osobiście widziałam takie soki owocowe, i słyszałam też o płatkach śniadaniowych.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,47510255,47510255,wegetarianizm_i_zdrowie_.html


Temat: Sprzętowa lista życzeń
warstwą tlenków. Jest silnym reduktorem. Jak aluminum trafia do naszego organizmu ? Glin przedostaje się do organizmu na ogół z artykułów spożywczych, w których stosowany jest jako dodatek, a także przechodzi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,124,41076746,41076746,Sprzetowa_lista_zyczen.html


Temat: Domowe sposoby leczenia.
... witamin w pastylkach. Wszystkie witaminy mozna znalezc w pozywieniu. "Time" opublikowal jakies dwa lata temu artykul o dziesieciu najwazniejszych produktach spozywczych, ktore dostarczaja witamin, mineralow oraz przeciwutleniaczy: pomidory, szpinak, orzechy, czerwone...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25794,36243476,36243476,Domowe_sposoby_leczenia_.html


Temat: AUSTRALIA - uzyteczne strony internetowe
odbiorcy to Japonia, Korea Południowa i Indie; - ruda żelaza - główni odbiorcy to Chiny Ludowe, Japonia i Korea Południowa; - ropa naftowa - główni odbiorcy to Korea Południowa, Singapur i Japonia oraz - złoto - główni odbiorcy to Indie. Syjam (Tajlandia) i Wielka Brytania. Powyższe artykuły stanowiły łącznie blisko 1/3 australijskiego eksportu. Inne istotne pozycje australijskiej oferty eksportowej to: wołowina, boksyty (rudy aluminium), aluminium, pszenica, (skroplony) gaz ziemny, wino i inne napoje alkoholowe. Zdecydowana większość australijskiego importu to wyroby przemysłowe, które stanowia ok. 82% importu, z czego ok. 74% to artykuły wysoko...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,20397869,20397869,AUSTRALIA_uzyteczne_strony_internetowe.html


Temat: Biologia, hemoglobina...
Watróbka ponoc ma za duzo wotaminy a - ktorej nie należy przedawkowac. Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe - trójwartościowe. Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawartości żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o średniej zawartości żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawartości żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa strączkowe. Leczenie dietetyczne niedokrwistości ma znaczenie głównie wspomagające. Decyzję o terapii farmakologicznej (preparaty żelaza i inne witaminowo - mineralne) oraz o diecie podejmuje lekarz wraz z pacjentem. Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza powinna uwzględniać głównie produkty, które zapewniają odpowiednią podaż białka, żelaza, witaminy B6, ... źródłem pustych kalorii. Jedz więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. Ponieważ jednak te produkty dostarczają również dużej ilości tłuszczu, należy ograniczyć jego ... żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Zawartość witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. Jest ona wrażliwa na temperaturę, dlatego też lepiej spożywać świeże warzywa i owoce. ... one taniny - związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Ich działanie możemy zmniejszyć, pijąc te napoje nie w czasie posiłku czy bezpośrednio po nim, lecz między posiłkami. Warto również dodawać...
Źródło: topranking.pl/912/biologia,hemoglobina.php


Temat: Filtry - odwrócona osmoza
Expert wrote: | Właśnie natknąłem się na artykuł w "Głosie Wielkopolskim" nt. domowych | filtrów do wody z odwróconą osmozą. Zainteresowanie mogą go znaleĄć na | http://www.glos.com/newarch/98-11-24/domowy/30-07.htm Napisalem wlasnie do Gazety ... pozbawiona soli mineralnych nie jest optymalna do celow spozywczych, ale twierdzenie, ze jest szkodliwa dla zdrowia jest grubo przesadzone. Autor opiera swoja teze na zalozeniu, ze woda powinna byc waznym zrodlem ... FeCl2 lub CaCl2 jest lepsze dla organizmu niz zjedzenie 100g szpinaku czy brokulow. Szczawiany oczywiscie utrudniaja przyswajanie zelaza, ale wolne jony beda prawdopodobnie dosc szybko usuwane z organizmu. Przypuszczam, ze zelazo skompleksowane hemem jest lepiej przyswajalne niz wolne (tzn. hydratowane) jony. Tzn. zeby uzupelnic zapas zelaza lepiej od czasu do czasu zjesc krwisty stek (sorry vegetarianie) niz zlopac wode z zardzewialego wodociagu....
Źródło: topranking.pl/1558/filtry,odwrocona,osmoza.php


Temat: niska hemoglobina
> jakie produkty spozywcze maja duzo dobrzeprzyswajalnego zelaza, poza miesem? Niedokrwistość żywieniowa jest także spowodowana spożywaniem produktów wysoko przetworzonych, które na skutek procesów technologicznych utraciły witaminy i składniki mineralne. Istotną rolę odgrywa także nieodpowiedni dobór produktów, który może powodować zmniejszenie wchłaniania żelaza, mimo jego wystarczającej ilości w diecie. Bardzo często niedokrwistość dotyczy kobiet w wieku rozrodczym, które tracą dużo żelaza w czasie menstruacji oraz stosują diety odchudzające o niedoborowym poziomie żelaza i innych składników odżywczych odgrywających ogromną rolę w procesach krwiotwórczych (kwas foliowy, witamina B12, miedź, kobalt). Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe - trójwartościowe. Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawartości żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o średniej zawartości żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawartości żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa strączkowe. Leczenie dietetyczne niedokrwistości ma znaczenie głównie wspomagające. Decyzję o terapii farmakologicznej (preparaty żelaza i inne witaminowo - mineralne) oraz o diecie podejmuje lekarz wraz z pacjentem. Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza powinna uwzględniać głównie produkty, które zapewniają odpowiednią podaż białka, żelaza, witaminy B6, B12, C i wielu mikroelementów (miedzi, kobaltu, manganu). Najważniejsze zasady diety Wybieraj tylko produkty pełnowartościowe, które oprócz kalorii ... warzywa, zwłaszcza strączkowe. Unikaj wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa, cukru. Są one jedynie źródłem pustych kalorii. Jedz więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez ... uwzględnij warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Zawartość witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. ... owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki. Ograniczaj picie kawy i herbaty. Zawierają one taniny - związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Ich działanie możemy zmniejszyć, pijąc te napoje nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,66907267,66907267,niska_hemoglobina.html


Temat: mamay to cholerstwo!!!- Candida Krusei (++)
chroni, 'chowa' to zelazo po to, zeby inne drobnoustroje nie mogly sie 'czestowac' i rozmnozyc. Czytalam, ze wlasnie z tego powodu pod koniec ciazy kobiety maja tendencje do anemii - w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,51102462,51102462,mamay_to_cholerstwo_Candida_Krusei_.html


Temat: Kto z terminem porodu na LIPIEC ???
innych składników odżywczych odgrywaj±cych ogromn± rolę w procesach krwiotwórczych (kwas foliowy, witamina B12, miedĄ, kobalt). Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia ro¶linnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z w±troby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienn± form± chemiczn±: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwarto¶ciowe, a w produktach ro¶linnych żelazo niehemowe - trójwarto¶ciowe. Ze względu na zawarto¶ć żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawarto¶ci żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o ¶redniej zawarto¶ci żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawarto¶ci żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa str±czkowe. Leczenie dietetyczne niedokrwisto¶ci ma znaczenie głównie wspomagaj±ce. Decyzję o terapii farmakologicznej (preparaty żelaza i inne witaminowo - mineralne) oraz o diecie podejmuje lekarz wraz z pacjentem. Dieta w niedokrwisto¶ci z niedoboru żelaza powinna uwzględniać głównie produkty, które zapewniaj± odpowiedni± podaż białka, żelaza, witaminy B6, B12, C i wielu mikroelementów (miedzi, kobaltu, manganu). Najważniejsze zasady diety Wybieraj tylko produkty pełnowarto¶ciowe, które oprócz kalorii dostarczaj± również białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Doskonałym ... S± one jedynie Ąródłem pustych kalorii. Jedz więcej chudego mięsa, w±troby, chudych gatunków wędlin. Jest to Ąródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. Ponieważ jednak te produkty dostarczaj± również dużej ilo¶ci tłuszczu, ... ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Zawarto¶ć witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. Jest ona wrażliwa na temperaturę, dlatego też lepiej spożywać ¶wieże ... i herbaty. Zawieraj± one taniny - zwi±zki hamuj±ce wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Żelazo niehemowe zawarte jest w produktach roślinnych, nabiale, jajach oraz stanowi ok. 60% całkowitych zasobów żelaza w mięsie. Od dawna wiadomo, że żelazo niehemowe jest gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe, wobec czego wiele uwagi jest poświęcane niedoborom u wegetarian (4, 7). Dodatkowo niekorzystnie wpływa na wchłanianie żelaza błonnik pokarmowy, ... netto. Witamina C i kwasy organiczne zwiększają biodostępność żelaza. Pomimo sprzecznych doniesień na temat częstości występowania niedoborów żelaza u wegetarian (1, 4, 7), wydaje się być celowe informowanie osób pozostających na diecie o konieczności komponowania diety zasobnej w żelazo, tj. uwzględniającej pełne ziarno zbóż, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona oraz o czynnikach ułatwiających wchłanianie (tab. 3). Szczególnie dzieci i kobiety miesiączkujące wymagają okresowej analizy diety pod względem pokrywania zapotrzebowania na żelazo. Tabela 3. Czynniki modyfikujące wchłanianie żelaza niehemowego (4). Wyróżniono czynniki szczególnie istotne w dietach wegańskich. · Produkty hamujące wchłanianie żelaza niehemowego: mmm- ... wapń, mmm- fosforan wapnia. · Produkty zwiększające wchłanianie żelaza niehemowego: mmm- mięso, drób, ryby, mmm- witamina C, mmm- kwasy organiczne, np. cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, mmm- produkty fermentowane otrzymywane z ziarna soi. · Czynniki poprawiające biodostępność: mmm- występowanie niedoboru żelaza w organizmie, mmm- niska zawartość żelaza w posiłku, mmm- obecność jonów żelazawych. (jestem lakto-wegetarianką i też się obawiam niedoborów - pozdrawiam i życzę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10669,17341369,17341369,Kto_z_terminem_porodu_na_LIPIEC_.html


Temat: Lactobacillus plantarum w leczeniu IBS
... liczby potrzebnych organizmowi mikrobów, w tym Lactobacillus plantarum. Osłabiona zostaje śluzówka jelita, co sprzyja inwazji grzybów, wirusów i bakterii chorobotwórczych. Gorzej wchłaniają się witaminy, wapń i żelazo. U podatnych genetycznie osób...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13008,45537390,45537390,Lactobacillus_plantarum_w_leczeniu_IBS.html



All right reserved.
©